Project Raamwerk II

is in ontwikkeling

Project Raamwerk krijgt een poëtisch vervolg  In 2021 presenteerde de kunstenaars van de NEstudio’s en 13 gastkunstenaars het succesvolle project Raamwerk (zie onderaan deze pagina).  Het bracht, naast een verrassende 24/7 expositie met inspirerende kunstwerken, ook nieuwe ontmoetingen tussen kunstenaars, met buurtbewoners, de basisschool en het sociale buurtwerk tot stand.

 

Raamwerk II

Tussen juni-september 2023 hebben wij, kunstenaars van de NEstudio’s, het voornemen om project Raamwerk II te presenteren. Tijdens dit project werken beeldend kunstenaars en woordkunstenaars samen om nieuwe (tijdelijk) kunstwerken op de 20 ramen van de NEstudio’s te maken. De expositie wordt geopend op 25 juni met een minifestival met voordrachten van dichters en artist talks van de beeldend kunstenaars, de uitslag van een gedichtenwedstrijd en begeleide kunst- en poëziewandelingen over het Noordereiland. De 24/7 expositie loopt door tot in de herfst. De precieze data hangen af van de toekenning van de subsidies en donaties.

 

Geografische gedichtenbundel; met en voor Rotterdammers

Om Rotterdammers, en bewoners van het Noordereiland in het bijzonder, bij ons project te betrekken, organiseren wij in 2023 een poëziewedstrijd met gratis workshops gedichten schrijven. Maandelijks wordt uit de inzenders door een vakkundige jury de beste gedichten geselecteerd en vermeld op een aparte website.
Tijdens de opening van het project op 25 juni mag een deel van de geselecteerde dichters hun gedicht voordragen. Op het speciaal gebouwde podium wordt de winnaar van de poëziewedstrijd bekend gemaakt. Er zullen ook dichters van naam optreden en er is muzikale omlijsting van het geheel. Tevens worden de gedichten tijdelijk onderdeel van de kunst-en cultuurroute van het Noordereiland. De gedichten worden op het plaveisel gespoten. Zo wordt het Noordereiland tijdelijk een geografische gedichtenbundel. Op deze route zijn, tijdens de duur van het project, ook kunstwerken van raamwerk II te bezichtigen zijn en de gedichten via QRcodes te beluisteren.

 

fondswerving

Of de plannen in deze vorm ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden, hangt af of het lukt om de subsidie rond te krijgen. Stichting Expeditie Noordereiland helpt ons de fondswerving. Twee fondsen hebben inmiddels een bijdrage toegezegd. Daar zijn we super blij mee. Een aantal subsidiegevers wil graag weten welke professionele beeldend kunstenaars en dichters aan dit project meedoen. Daarom zijn we alvast gestart met het benaderen van de kunstenaars. Dat doen we op persoonlijke titel en via een open call voor kunstenaars die wonen of werken op het Noordereiland. De open call is op 20 januari gesloten.  We verwachten eind januari een voorlopige lijst van deelnemers samen te stellen. Heb je meer weten over het project? Mail dan even met marjokeschulten1@gmail.com.

 

 

Vrijwilligers gezocht

Heb je interesse om als vrijwilliger te helpen in de uitvoering van dit plan, wil je het plan financieel ondersteunen of heb je vragen over dit plan, stuur dan een mailtje aan Marjoke Schulten (marjokeschulten1@gmail.com).

Summary

As a follow-up to Project Raamwerk (see below), the artists of the NEstudio’s are organising in summer-autumn 2023 the project Raamwerk II. 20 visual artists and 20 poets enter into a collaboration and create works of art on the windows of the studios. Local residents are involved in this project through a poetry competition and a poetry-art route.

Project Raamwerk 2021

is afgerond

Het atelier als canvas. Van 1 september tot 1 november 2021 presenteerde de NEstudio’s het project RAAMWERK, een 24/7 tentoonstelling. Zestien gastkunstenaars en de elf kunstenaars van de NEstudio’s hebben op alle ramen van de NEstudio’s kunstwerken aangebracht. De kunstenaars werkten in verschillende disciplines en reageerden op de ruimte, de omgeving, het transparante vlak, de ateliers en op elkaar.

 

Het ontwerp- en ontwikkelproces van diverse kunstenaars was te volgen via instagram en facebook. Er werden rondom project RAAMWERK diverse activiteiten georganiseerd. Per activiteit is er een beeldverslag op de nieuwspagina te vinden.

De expositie was 24/7 te bezichtigen. De kunstwerken van de kunstenaars van de NEstudio’s waren alleen tijdens opening, tijdens de open atelierdagen en op afspraak te bekijken.  Deze ramen bevonden zich namelijk op een afgesloten binnentuin.

De volgende gastkunstenaars deden mee aan het Project RAAMWERK: Liza Wolters, Hans Wilschut, Ilse Kauffman, Jack Eden, Constance van Duinen, Stang Gubbels, Sarah Rose Guitian, Anuli Croon, Fileona D-Khar, Kwinnie Lê, Floor Milou Smit, Roos Kloosterman & Lindsey Schwidder, Minne Smits, Kuin Heuff, Hillegon Brunt en Hanneke Huisman.

 

De deelnemende kunstenaars namens de NEstudio’s waren: tamyra meesters, Don Satijn, Marianne Grootenboer, Rick Keus, Simona Petescu, Jasper Almekinders, Kamali van Bochove & Marijke Appelman, Martin Keus, Koosje Koene en Marjoke Schulten.

Anuli Croon

Liza Wolters

Constance van Duinen

Koosje Koene

Don Satijn

Floor Milou Smit

Marjoke Schulten en tamyra meesters

Marianne Grootenboer

Hillegon Brunt

Rick Keus

Hans Wilschut

Simona Petescu

Ilse Kauffman

Jasper Almekinders

Marijke Appelman & Kamali van Bochove

Jack Eden

Kuin Heuff

Stang Gubbels

kwinnie lê

Roos Kloosterman en Lindsey Schwidder

Sarah Rose Guitian Nederlof

Minne Smits en Martin Keus

Fileona D-khar

Hanneke Huisman

Agenda

Let op: deze activiteiten hebben in 2021 plaatsgevonden.

3 september om 17.00 uur: Opening project RAAMWERK

25 en 26 september tussen 11.00 uur en 17.00 uur: Open atelierdagen van de NEstudio’s tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend.

Op zaterdag 25 september is er een rondleiding / artist talk langs de kunstwerken van project RAAMWERK. Deze wordt verzorgd door de kunstenaars Roos Kloosterman en Lindsey Schwidder.

Op zondag 26 september is  er een rondleiding / artist talk langs de kunstwerken van project RAAMWERK. Deze wordt verzorgd door de kunstenaar Kuin Heuff.

31 oktober om 15.00 uur: Finissage met diverse artist talks in het Nederlands en Engels. Zie nieuws

 

8 & 15 September: Kinderworkshop met de kinderen van groep 6 van basisschool De Nieuwe Haven, locatie Noordereiland

22 Oktober: twee Kinderworkshop voor kinderen van 4 -10 jaar van het Noordereiland in het Huis van de Wijk aan de Kade. De beide workshops worden gegeven door kunstenares Kwinnie Lê. Meer informatie op Nieuws

Summary

From September 1st until November 1st 2021 the artists at NEstudio’s organised the RAAMWERK project. For this project the artists made the windows of their studios available for guest artists to create work on. The guest artists were selected via an open call and on personal invitation. Official Opening: Friday September 3rd 2021 at 17:00 hours.

 

Met dank aan

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet en de Wijkraad van het Noordereiland.